23-09-2021
In deze blog hebben we het over de nieuwe norm die gaat gelden voor rolsteigers. Vanaf medio november 2021 gaat de EN1004:2020 van kracht. Weet jij al wat er gewijzigd gaat worden? Zo niet, lees dan snel verder!
Wat houdt de EN1004:2020 in?
Voor rolsteigers worden er ook EN-normen (Europese normen) opgesteld. Deze normen zijn er voor de veiligheid, stabiliteit en sterkte van de rolsteigers. De EN1004:2020 is een nieuwe norm en vervangt hierbij de oudere versie uit 2015. In de EN1004:2020 worden er richtlijnen gegeven voor de keuze van materialen, afmetingen, belastingen, veiligheid en prestatie-eisen.
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?
Rolsteigers worden nu standaard geleverd met 4 stabilisatoren.
Platformen moeten aan beide zijden beschermend zijn tegen opwaaien.
De scope norm is gewijzigd van 2,5 tot 12 meter naar 0 tot 12 meter. Rolsteigers onder de 2,5 meter vallen nu dus ook onder de EN1004:2020.
De maximale platformafstanden zijn gewijzigd van 4,2 meter naar 2,25 meter.
De afstand van de grond tot het eerste platform is gewijzigd van 4,6 meter naar maximaal 3,4 meter.
De rolsteigers moet nu voorzien van een borging platform aan beide zijden.
Kamersteigers vallen nu ook binnen de scope. Over deze invulling wordt nog met de branche gesproken om dit op te nemen in het A-blad rolsteigers.
Waar moet je rekening mee houden bij het aanschaffen van een steiger?
Wil je een nieuwe steiger aanschaffen? Let er dan op dat de steiger al aan alle nieuwe eisen van de EN1004:2020 voldoet. Je mag nog wel een steiger gebruiken die niet aan de nieuwe norm voldoet, maar hiervoor heb je een risicobeoordeling nodig die aantoont dat de steiger nog geschikt is voor gebruik.
Verder is het belangrijk om te kijken naar de werk- en platformhoogte en of dit hoog genoeg is voor jouw klus. Werkhoogte is de hoogte waarop je kunt werken als je op het platform staat. Een standaard formule die hiervoor wordt gebruikt is: platformhoogte + 2 meter = werkhoogte. De platformhoogte is de hoogte van het bovenste platform van de steiger.
Ook is het van belang om te kijken naar de soort klus die je hebt. Schilder je binnen of buiten? Gebruik je de steiger intensief? Welke hoogte heb je nodig? Etc. Deze factoren hebben allemaal invloed op de welke type steiger je het best kunt gebruiken.
Tot slot is veiligheid een heel belangrijk punt. Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee, zorg er dus voor dat de steiger altijd veilig is. Een veilige steiger o.a. te herkennen aan voorloopleuningen. Voorloopleuningen bieden veiligheid omdat het zowel een heup- als knieleuning is die wordt geplaats vóórdat je het platform betreedt. Hierdoor wordt valgevaar voorkomen. Ook tijdens het opbouwen en afbreken.
Op zoek naar een nieuwe steiger maar kom je er niet uit? Neem dan contact met ons op!
Comments